Saiz Teks A- A A+
Text Color  default green red contrast       rss

header

Soalan Lazim

Keahlian Perpustakaan

1. Di mana boleh saya mendapat maklumat mengenai keahlian perpustakaan dan peraturan peminjaman?

Sila rujuk Peraturan Perpustakaan untuk maklumat lanjut. Klik Di Sini
Sila rujuk Keahlian Perpustakaan untuk maklumat lanjut. Klik Di Sini

2. Siapa boleh menggunakan Perpustakaan IDFR?

Perpustakaan IDFR memberi kemudahan kepada kakitangan IDFR, peserta kursus dan juga penyelidik. Walaubagaimanapun, penyelidik luar perlu mengemukakan surat rasmi dari jabatan masing-masing.

Waktu Operasi

1. Boleh saya tahu waktu perpustakaan beroperasi?

Perpustakaan beroperasi bermula jam 7.30 pagi sehingga 5.00 petang (Isnin – Jumaat). Manakala, perpustakaan ditutupi pada hari Sabtu, Ahad dan Cuti Umum.

Peminjaman dan Pemulangan

1. Bagaimana saya boleh memperbaharui tempoh pinjaman bahan?

Sila berurusan dengan kakitangan perpustakaan di kaunter perkhidmatan bagi urusan memperbaharui buku pinjaman.

2. Bolehkah saya membuat tempahan buku secara atas talian?

Boleh. Pengguna boleh membuat tempahan buku secara atas talian. Untuk maklumat lanjut, sila berurusan dengan kakitangan perpustakaan di kaunter perkhidmatan. (603-2149 1057/ 1064)

3. Berapa lama tempoh pinjaman sesuatu bahan?

Tempoh pinjaman sesuatu bahan bergantung kepada jenis pengguna dan jenis bahan yang dipinjam. Sila rujuk Kelayakan Peminjaman.

Pinjaman Antara Perpustakaan

1. Apa yang dimaksudkan dengan Pinjaman Antara Perpustakaan?

Pinjaman Antara Perpustakaan merupakan perkhidmatan yang disediakan untuk mendapatkan bahan yang tiada di dalam perpustakaan IDFR daripada perpustakaan lain yang mempunyai koleksi bahan tersebut. Perkhidmatan ini mungkin dikenakan bayaran bergantung kepada jenis perkhidmatan. Sila berurusan dengan kakitangan perpustakaan di Kaunter Perkhidmatan bagi urusan ini.

2. Siapa yang layak untuk menggunakan kemudahan Pinjaman Antara Perpustakaan?

Buat masa ini, hanya peserta kursus dan kakitangan IDFR layak untuk menggunakan kemudahan Pinjaman Antara Perpustakaan.

3. Bagaimana saya ingin memohon perkhidmatan Pinjaman Antara Perpustakaan?

Pengguna dikehendaki berurusan dengan kakitangan perpustakaan untuk membuat sebarang permohonan melalui pencarian bahan di laman web Katalog Induk Kebangsaan (KIK).

Sebelum membuat sebarang permohonan, sila semak WebOPAC untuk memastikan bahawa Perpustakaan IDFR tidak mempunyai koleksi bahan tersebut atau status bahan tersebut dalam pinjaman atau sebaliknya. Anda digalakkan untuk mengenal pasti perpustakaan mana yang mempunyai koleksi bahan yang dikehendaki melalui carian di laman web Katalog Induk Kebangsaan (http://kik.pnm.my)

4. Adakah sebarang had jumlah permohonan Pinjaman Antara Perpustakaan? Berapa banyak bahan yang boleh dipinjam pada suatu masa?

Pengguna dibenarkan meminjam hanya 2 bahan pada suatu masa.

5. Berapa lama tempohh masa yang diperlukan untuk menerima permohonan saya?

Secara purata, bahan mengambil masa 5 hari hingga 14 hari untuk diterima bergantung kepada perpustakaan pembekal dan juga lokasi perpustakaan tersebut. Permohonan yang sukar diproses akan mengambi tempoh penghantaran bahan yang lebih lama bergantung kepada lokasi sesebuah perpustakaan itu.

6. Bagaimana saya boleh mengetahui sama ada bahan permohonan saya sudah diterima atau tidak dan di mana saya perlu mengambil bahan tersebut?

Semua pemohon akan dimaklumkan melalui emel atau telefon. Sila pastikan nombor telefon dan alamat emel adalah yang terkini. Pengguna boleh mengambil bahan yang dimohon di Kaunter Perpustakaan, Aras 1 pada waktu bekerja (Isnin – Jumaat).

Kemudahan Perpustakaan

1. Saya ingin menggunakan komputer di perpustakaan. Di mana saya boleh mendapatkan kemudahan ini? Adakah dilengkapi dengan aplikasi ‘Word Processing’?

Kemudahan komputer disediakan di Aras 1, Perpustakaan. Walaubagaimanapun, perpustakaan tidak menyediakan aplikasi 'Word Processing'.

2. Bolehkah saya melayari internet jika saya membawa komputer peribadi ke perpustakaan?

Boleh. Pengguna boleh menggunakan kemudahan internet dengan memilih rangkaian wireless 'idfr_wifi'.

3. Adakah perpustakaan menyediakan perkhidmatan fotokopi?

Perkhidmatan ini disediakan percuma untuk kakitangan IDFR. Peserta kursus dikehendaki membayar RM 0.10 untuk satu salinan saiz A4 dan RM 0.20 untuk satu salinan saiz A3. Pengguna juga boleh membeli kad fotokopi 'prepaid' berharga RM 10.00 melalui Kaunter Perkhidmatan Perpustakan Aras Satu.

4. Adakah perpustakaan menyediakan perkhidmatan mencetak?

Perkhidmatan ini disediakan percuma untuk kakitangan IDFR. Peserta kursus dikehendaki membayar RM 0.10 untuk satu salinan saiz A4 dan RM 0.20 untuk satu salinan saiz A4 (depan belakang). Cetakan berwarna dikenakan bayaran RM 0.30 untuk saiz A4 dan RM 0.60 untuk cetakan depan belakang.

5. Di mana saya boleh menonton siaran Astro?

Perpustakaan Aras Bawah. (Siaran boleh dicadangkan oleh pengguna sendiri)

Koleksi Perpustakaan

1. Di mana saya boleh mencari koleksi majalah dan jurnal?

- Majalah tempatan boleh diperolehi di Koleksi Bacaan Ringan di Perpustakaan, Aras Bawah

- Koleksi Jurnal Berjilid di Perpustakaan, Aras Bawah

- Jurnal boleh diperolehi di Perpustakaan, Aras Satu

Katalog Perpustakaan (WebOPAC)

1. Apakah yang dimaksudkan dengan OPAC?

OPAC (Online Public Access Catalog) merupakan katalog atas talian yang merekodkan koleksi perpustakaan dan berfungsi untuk membuat carian bagi koleksi buku, CD, video kaset, DVD dan juga bahan lain di dalam koleksi perpustakaan. OPAC menerangkan lokasi, status bahan dan koleksi sesuatu bahan perpustakaan.

2. Di mana saya boleh mengakses OPAC?

Pengguna perpustakaan boleh mengakses OPAC melalui terminal WebOPAC di dalam Perpustakaan, Aras Satu atau melalui laman web http://webopac.kln.gov.my

3. Di mana saya boleh memperolehi bahan bercetak di perpustakaan?

Untuk mencari bahan bercetak di perpustakaan, sila buat carian di laman WebOPAC di http://webopac.kln.gov.my . Kemudian, pengguna dikehendaki mencatat nombor pengkelasan bahan dan seterusnya memperolehi bahan tersebut di rak berkaitan. Sila berurusan dengan kakitangan perpustakaan di Kaunter Perkhidmatan jika pengguna memerlukan sebarang bantuan.

4. Adalah sebarang pilihan carian yang sepatutnya digunakan dalam mengakses OPAC?

- Search (Melalui Title, Author, All Words, Subjects, ISSN, ISBN atau Material Type)
- Browse (Melalui Title, Author, Subjects, All Words atau Cataloguing List)

5. Bagaimana saya boleh menyemak rekod pinjaman saya?

Pengguna boleh menyemak rekod pinjaman melalui ruang 'Account Login' di dalam aplikasi OPAC. Sila berurusan dengan kakitangan perpustakaan di Kaunter Perkhidmatan bagi mendapatkan ID Pengguna dan Kata Laluan bagi tujuan log masuk. Pengguna boleh menyemak profil, tempahan buku dan senarai buku yang dipinjam.

6. Bagaimana dengan buku yang tidak dijumpai di rak sedangkan status di dalam OPAC memaparkan bahan berada di dalam perpustakaan. Apa yang perlu saya buat?

Buku tersebut berkemungkinan digunakan oleh pengguna lain di perpustakaan. Jika pengguna tidak dapat menemui buku tersebut selepas beberapa kali carian, sila merujuk kepada kakitangan perpustakaan untuk bantuan. Pengguna juga boleh menyemak buku tersebut keesokan harinya untuk memberi peluang buku tersebut di susun di rak sekiranya masih dalam simpanan petugas kaunter. Sila rujuk petugas kaunter untuk sebarang maklumat lanjut.

7. Bagaimana saya boleh membuat tempahan buku yang masih dipinjam oleh pengguna lain?

Pengguna boleh klik pada 'Request' pada bahan yang ingin dibuat tempahan melalui aplikasi OPAC. Apabila bahan tersebut sudah tersedia untuk dipinjam, pengguna akan dimaklumkan melaui emel dan bahan tersebut berada di Kaunter Perkhidmatan untuk sedia dipinjam. Walaubagaimanapun, anda tidak boleh membuat sebarang tempahan sekiranya rekod pinjaman anda disekat.